31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü Etkinlikleri

Ülkemizde ve tüm dünyada tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında kabul edilmekte, acil ve etkin önlem alınması gereken bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanmaktadır.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlığa etkilerini ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek amacıyla, her sene tüm dünyada ve ülkemizde 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu kapsamda; Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi tarafından 31 Mayıs 2019 tarihinde Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonunda  “Tütün Kullanımı ve Gebe-Çocuk Sağlığı Üzerine Etkileri Paneli” gerçekleştirildi. Programa Bursa Vali Yardımcısı Sayın Mustafa ÖZSOY, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan AKAN, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma KUZHAN ve Başkan Yardımcısı Fikret MUTİ, diğer kurum yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gerçekleştirilen panel programında, konuşmacı olarak Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet KARADAĞ, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Emin ÜSTÜNYURTile Uzm. Dr. Havva Hasret DEMİR panelist olarak katıldı. Tütün kullanımının vücuda etkileri, bırakma yöntemleri, ilimizdeki ve Dünya’daki mevcut durum analizi, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımın gebe-çocuk sağlığına verdiği zararlar hakkında bilgiler panelistler tarafından katılımcılara aktarıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Tütünsüz Kurum’ projesinde, kriterleri sağlayarak bu yıl dâhil olmayı başaran Bursa İl Ticaret Müdürlüğü, Gemlik Gümrük Müdürlüğü, Mümin Gençoğlu-1 İlkokulu, Mustafakemalpaşa Hasan Celal Güzel MTAL’e belgelerinin takdimi ve özveriyle bu çalışmalara katılan ilgili personellere teşekkür belgelerinin verilmesi ile program sonlandırıldı.

Etkinlikler kapsamında, “Uludağ’ın Zirvesi’ne Kadar Tam Dumansız Bursa Ve Sağlıklı Yaşam” konsepti ile Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma KUZHAN ve Başkan Yardımcısı Yunuz ARSLAN’ın da katılımı ile sağlıklı yaşam yürüyüşü gerçekleştirildi.

Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla, 31 Mayıs akşamı 19:00-23:00 saatleri arasında Merinos AKKM Parkı’nda stant kurularak, vatandaşlara ilimizde faaliyet gösteren sigara bırakma poliklinikleri ile kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımı durumunda vatandaşların ihbarda bulunabilecekleri ALO 184 Tütün İhbar Hattı anlatıldı. Yeşil Dedektör uygulaması ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı hakkında bilgi verilerek afiş ve broşürler dağıtıldı. Nefeste karbonmonoksit (CO) ölçümünün de gerçekleştirildiği stantta, kullanıcıların bağımlılık skorları tespit edilerek; istemeleri halinde destek alabilecekleri mekanizmalara yönlendirmeleri sağlandı.

Mübarek Ramazan Ayı olması hasebiyle, tütün ve tütün kullanımın zararlarınının ve sağlıklı yaşamın önemini vurgulayan maniler görevli  davulcular tarafından vatandaşlara söylendi.

• Bursa İl Sağlık Müdürümüz Dr. Özcan AKAN tarafından,  tütünle mücadelenin öneminden ve mücadeledeki kararlılığımızdan bahsedildi.
  • Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımız Dr. Esma KUZHAN tarafından, açılış konuşması gerçekleştirildi.
  • Vali Yardımcımız Sayın Mustafa Özsoy tarafından günün anlam ve önemine istinaden konuşma gerçekleştirildi.
  • Panel, kamu kurum ve kuruluş  yöneticilerimiz ve vatandaşlarımızca ilgiyle takip edildi.
  • Panele destek veren akademisyen hocalarımıza ve proje kurumlarımıza,
sertifika ve teşekkür belgeleri takdim edildi.
  • “Uludağ’ın Zirvesi’ne Kadar Tam Dumansız Bursa Ve Sağlıklı Yaşam”
konsepti ile yürüyüş gerçekleştirildi.
  • Merinos AKKM Parkı’nda stant çalışması gerçekleştirildi.
  • Nefeste karbonmonoksit ölçümleri gerçekleştirildi.
  •
Mübarek Ramazan Ayı olması hasebiyle, tütün ve tütün kullanımın zararlarınının ve sağlıklı yaşamın önemini vurgulayan maniler görevli  davulcular tarafından vatandaşlara söylendi.