Dünya İntiharı Önleme Günü Farkındalık Çalışması
11 Eylül 2023

HAREKETE GEÇ UMUT OL!

İntihar, hayatı sonlandıran bir tehdit olmasına karşın, önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Bu nedenle intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak için toplumda bu konudaki duyarlılık arttırılmalıdır.  Başta ailelerin, eğitimcilerin, sağlık personelinin olmak üzere tüm toplumda intihar riskinin tanınmasına yönelik eğitim çalışmaları yaygınlaştırılmalıdır. Bu bağlamda intiharın işaretleri şu başlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır;

Eğer çevrenizdeki birinde bu işaretlerin bir kısmını gözlemliyorsanız ona yardımcı olabilirsiniz.

• Kişileri konuşmaya zorlamadan dinleyin,
  • İnsanların bilgi edinmesini ve yakınlarıyla iletişim kurmasını sağlayın,
  • En yakın sağlık kuruluşlarına (aile hekimliği, sağlıklı hayat merkezleri, psikiyatri poliklinikleri) ulaşmalarını sağlayın.

Ruh sağlığı ve ruh sağlığı hizmetleri herkes için her zaman her yerde bir insan hakkıdır. Erişilebilir hizmetlerin artırılması ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesi için çok önemlidir.
10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü, Dünya Sağlık Örgütü’nün iş birliğiyle Uluslararası İntiharı Önleme Derneği’nin bir girişimi olarak 2003 yılından bu yana düzenlenmekte olup intihar eğilimi olan kimselerin yardım almalarını kolaylaştırmak ve toplumun bu konudaki duyarlılığının arttırılması hedeflenmektedir.

Dünya İntiharı Önleme Gününün 2023 yılındaki teması Bakanlığımız tarafından “Harekete Geçerek Umut Olmak “olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ilimizde başta aile hekimlerinden, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Mudanya, Orhangazi, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Gürsu, Yenişehir İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyelerinde yer alan Sağlıklı Hayat Merkezlerimizin Psikososyal Destek Birimlerinden ve hastanelerimiz psikiyatri polikliniklerinden destek alabilirsiniz. Bursa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından farkındalık standı açılmış olup bu konuda bilgilendirme broşürleri dağıtımı yapıldı.

• Dünya İntiharı Önleme Günü 2.jpg
  • Dünya İntiharı Önleme Günü 1.jpg