1-7 Ekim Emzirme Haftası ve 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı Açılış Programı
03 Ekim 2023

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken teşhis edildiğinde %98 oranında tedavi edilebilir. Dünyada ve Ülkemizde “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenmiştir.

İlimizde 13 SHM/KETEM, Aile Sağlığı Merkezleri ve İlçe Sağlığı Müdürlüklerimizde ücretsiz olarak kanser taramalarımız devam etmektedir.

Hatalı anne sütü uygulamalarının önlenmesi, emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesine yönelik olarak, Bakanlığımızca 1991 yılından beri UNICEF önerileriyle "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler" programı yürütülmektedir.

İlimizde de sürdürülmekte olan "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları" programında; tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay "sadece" anne sütü verilmesi, 6. aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır. Bu amaçla her yıl 1-7 Ekim haftası Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır.

Bebek Dostu Hastane olarak başlayan çalışmalar kapsamında, İlimizde Zübeyde Hanım Doğumevi 1995 yılında ilk Bebek Dostu Ünvanını almış olan hastanedir. İlimiz 22 Kasım 2006’da ‘‘Bebek Dostu İl Ünvanı’’ nı almıştır. Yapılan yoğun çalışmalar sonucunda İlimiz 30 Nisan 2008 tarihinde "Altın Bebek Dostu İl" unvanını almaya hak kazanmıştır.

İlimizde 32 hastane bebek dostu hastane, 923 Aile Hekimliği Birimi ise bebek dostu Aile Hekimliği Birimidir. İlimizde ayrıca 9 bebek dostu yenidoğan yoğun bakım, 8 bebek dostu Sağlıklı Hayat Merkezi, 8 bebek dostu Göçmen Sağlığı Merkezi vardır.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Nilüfer Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi ise Bebek Dostu Destekleyici Kuruluş unvanına sahiptir.

İlimizde 1-7 Ekim Emzirme Haftası ve 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı münasebetiyle çeşitli etkinlikler yapılması planlanmıştır. Ayın açılışında 2 Ekim 2023 Pazartesi günü saat 10.00-14.00 arasında Tuzhan’da Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa ÇETİN’in katılımlarıyla yapılan etkinlikte açılış konuşması Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Yunuz ARSLAN tarafından yapılmıştır. Bursa Büyük Şehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü tarafından Kanun ve Keman dinletisi düzenlenmiştir. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlükleri çalışanları, Kanser Derneklerinin katıldığı etkinlikte kurulan standlarda anne sütünün ve emzirmenin önemi, başta meme kanseri olmak üzere kanser taramaları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.