Ramazan'da Sağlıklı Beslenme
18 Mart 2024

Ramazan ayı bedenin kendini iyileştirmesi için bir fırsattır. Oruç tutarken beslenmeye ara verdiğimizde aslında sindirim sistemimize kendini iyileştirmesi için de zaman vermiş oluruz. Ancak bu uzun süren yenileyici aradan sonra iftarda zararlı yiyecekler tükettiğimizde bedenimizin tüm iyileşme çabası boşa gider. Ramazan boyunca bedeninizin kendini iyileştirmesini desteklemek için;

·         İftarda ve sahurda protein içeriği olan, sebzeler ve sağlıklı yağlar ile desteklenmiş dengeli bir öğün tüketin.

·         Protein kaynağı olarak salam sucuk sosis gibi işlenmiş etler yerine kırmızı et, tavuk, hindi, balık gibi doğal ürünleri tercih edin. Bu yiyeceklerden sanılanın aksine çok fazla miktarda tüketilmesine gerek yoktur. Kendi elinizin ayası büyüklüğünde bir iki parça tüketilmesi yeterlidir.

·         Karbonhidrat kaynağı olarak beyaz ekmek, pide, hamur işleri yerine tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer makarna gibi kan şekerini yavaş yükselten düşük glisemik indeksli yiyecekleri tercih edin.

·         Rafine un ve şeker içeren tatlılar yerine meyve tercih edin.

·         Özellikle sebze yemeklerinizde ve salatalarda zeytin yağını tercih edin. Yemeklerinizde katı yağları daha az kullanın.

·         Sahurda ve iftarda sofranızda çeşitli renklerde taze sebzeler ile hazırlanmış salatalar olmasına özen gösterin. Her öğünde salata tüketmek; su ihtiyacınızı karşılamaya destek olur, içerdikleri vitamin mineral ve antioksidanlar sayesinde vücudun savunma mekanizmalarını güçlendirir, posa yani diyet lifi içerdikleri için de bağırsak sağlığını desteklerler.

·         Kızartma yerine bizim kültürümüzde önemli yeri olan tencere yemekleri gibi suda ve buharda pişirme yöntemlerini deneyin.

·         Koruyucu, renklendirici, kıvam ve aroma verici katkı maddeleri içeren yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.

·         İftarda yemekle birlikte çok fazla su içmek sindirim için çok önemli olan mide asidini zayıflatabilir, bu nedenle iftarda 1-2 bardaktan fazla su içmeyin, su tüketimini iftar ve sahur arasına yayarak azar azar, sık sık tüketin.

·         Sahurda beyaz ekmek, hamur işleri, yufka, börek, pilav gibi karbonhidrat içeriği yüksen olan yiyecekler tüketmek kan şekeri dalgalanmalarına ve gün içinde daha çabuk acıkmanıza neden olur. Yumurta, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagillerden yapılan yiyecekler proteinden açısından zengin olup sahurda tüketildiğinde uzun süre tokluk sağlar.

·         Bu süreçte düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin, eğer kilo vermek istiyorsanız iftar öncesindeki birkaç saat içerisinde yürüyüş gibi hafif bir  egzersiz yapabilirsiniz.

Bu mübarek ayın hem ruhumuza hem bedenimize şifa olması dileğimizle…