Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi

  • Birim Görev Tanımları
  • Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı ve erişkin bazı metabolizma hastalıkları (tiroid, oateoporoz, gut) ve çölyak hastalığı kontrol programlarının il düzeyinde yürütülmesini sağlamak.
  •  Sağlıklı beslenme ve hareketli hayat hakkında vatandaşın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
  • Beslenme, obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar ile ilgili yapılan çalışmaları izleme ve değerlendirme çalışmaları yapmak. Mevcut durumu tespit etmek, gerekli hallerde araştırmalar yapmak.
  • Obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar, beslenme/diyet/besinler ile ilişkili/kaynaklı hastalıklar ve fiziksel aktiviteye ait risk faktörlerinin mevcut durumunu izlemek, izleme sonuçlarına göre her bir risk faktörü için sağlık etki değerlendirmelerini koordine etmek.
  • İl düzeyinde veri girişlerinin düzenli, yapılmasını sağlamak, kontrol etmek
  • Çocuklarda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması için okul çalışmaları kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, gıda ile ilişkili beslenme hastalıklarının önlenmesi ve kontrolünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sağlıklı beslenmenin kazandırılması ve fiziksel aktivitenin toplumda artırılması çalışmaları kapsamında belediyeler, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü başta olmak üzere yürütülen programların il düzeyindeki tüm paydaşları ile işbirliği yapmak.
  • Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Platformu kapsamında yapılan protokollerin (Lokantacılar ve Pastacılar vb), il düzeyinde yürütülmesini sağlamak ve izlemek işbirliği yapmak.
  • Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Kurulu"nun işlerliğinin sağlanması, İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu bünyesinde kurulmuş olan "Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Kurulu" güncellenerek düzenli aralıklarla sunulan il faaliyet raporlarının izlenmesi ve değerlendirmesinin yapılması.
  • Toplumun her kesiminin yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmesini sağlamak amacıyla bireylerin besin seçimi, hazırlama, koruma, tüketim ve beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesine yönelik bölgesel ve/veya il düzeyinde beslenme politikalarım ve programlarını geliştirmek ve uygulanmasını sağlamak.
  • Bakanlıkça belirlenen beslenme ve diyet danışmanlığı hizmetlerine ait hizmet kalite standartları, kriterleri ve performans standartlarının uygulanmasını sağlamak.
  •           Toplu beslenme hizmeti sunulan yerlerde (okul, yurt, hastane, kreş, bakuhevif cezaıcvi; vb.) besinlerin satın alınmasından servisine kadar geçen her aşamada sağlıklı beslenmenin sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yapmak, hizmetten yararlananların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik programlar uygulamaya koyulmasını sağlamak ve denetlemek,
  •              Bakanlıkça hazırlanan obezitenin önlenmesi ve hareketli hayatın teşviki için yaş, cinsiyet, meslek vb. kriterlere göre ulusal rehberlerin il düzeyinde tanıtılması, kullanılması ve uygulanmasını sağlamak.
  •              Bakanlıkça hazırlanan yürütülen programlarla ilgili görsel-işitsel materyallerin uygulanmasında ilgili birimlerle koordineli çalışmak.
  •              0-19 yaş grubu kişilerin büyüme ve gelişmesinde beslenmeye ilişkin konularda ilgili birimlerle koordineli olarak çalışmak.
  •              Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
  •              Görev alanıyla ilgili olarak Genel Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Birim Dökümanları

Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite Öğretmen El Kitabı
Gıda ve İçecek Sektörü İçin Tuz Azaltma Rehberi
Çölyak Hastalığında Aile Hekimleri İçin Tanı, Tedavi ve İzlem Rehberi
Beslenme Dostu ve Fiziksel Aktiviteyi Destekleyen İş Yeri Programı Uygulama Rehberi
Birinci Basamak Sağlık Kurumlarında Tip 1 Diyabet Tanı Tedavi İzlem Rehberi
Okul Öncesi Öğretmenleri İçin Beslenme ve Fiziksel Aktivite Öğretmen Rehberi
Toplu Beslenme Sistemleri için ulusal menü planlama ve uygulama rehberi
Türkiye Şeker Tüketimini Kullanımını Azaltma Rehberi
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) Olan Bireylere Yönelik Sağlıklı Beslenme Önerileri Rehberi
Sağlığı Geliştiren Belediye(SAGEB) Uygulama Rehberi
Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik Beslenme Önerileri ve Menü Programları

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Yetişkin ve Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi ve Fiziksel Aktivite Eylem Planı 2019-2023
Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı (2014 - 2017)
Turkiye-Diyabet-Programi 2023-2027

Çölyak Hastalığı Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Broşürü
Sağlıklı Beslenme Önerileri Broşürü
İlkokul Beslenme Öğretmen Broşürü
Tuz ve Tuz Kullanımı
Tuz ve Tuz Kullanımı Sık Sorulan sorular
Soru ve Cevaplarla Diyabet
Soru ve Cevaplarla Çölyak Hastalığı
Ortaokul Beslenme Öğrenci Broşürü
İlkokul Beslenme Veli Broşürü
İlkokul Beslenme Öğrenci Broşürü
Diyabetli Bireyler İçin Soru ve Cevaplarla Beslenme Broşürü
Diyabetle Yaşam
Çölyak Topluma Yönelik Bilgi Broşürü

Sağlıklı Yemek ve Fiziksel Aktivite Piramidi
Sağlıklı Yemek Tabağı
Fiziksel Aktivite Yapmanız İçin 12 Neden
Eğer Çölyaklı İseniz
Daha Fazla Yürümek için Öneriler
Daha Fazla Yürüme Önerileri
Çölyak Hastalığı Belirtileri




13 Şubat 2025