Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir. Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.
Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir. Ayrıca ülkemizde rahim ağzı kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapılmaktadır.
Ülke çapında ocak ayı Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlenmiş olup tüm ay boyunca sağlık hizmeti sunucuları tarafından halka Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri hakkında çeşitli etkinliklerle bilgilendirme yapılmakta, farkındalık oluşturulmaktadır. Bu kapsamda Nilüfer İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Nilüfer Karaman Dernekler Yerleşkesi Konferans Salonunda halka Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantısı yapılmıştır. Toplantıya konuşmacı olarak katılım sağlayan Bursa Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji ve Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Elmas KORKMAZ tarafından Rahim Ağzı (Serviks) Kanserlerinde Risk Faktörleri, Rahim Ağzı (Serviks) Kanserlerinin Belirtileri, Tanı yöntemleri ve Rahim Ağzı (Serviks) Kanserlerinde Taramanın önemi hakkında bilgi verilmiştir. Halkın yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Rahim Ağzı Kanseri Taramalarının ÜCRETSİZ olarak Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yapıldığına dikkat çekilerek, halkın bilinçlenmesi ve ücretsiz taramalarını yaptırması amaçlanmıştır.