Tarım sektöründe, ekonomik kazanç sağlamak amacıyla, yaşadıkları illerden uzun süre ayrılarak ilimize, genellikle Nisan ayında başlayıp Kasım ayında sona eren mevsimsel tarım işçisi göçü yaşanmaktadır. Göç eden kişiler ve aileleri; içinde bulundukları sosyoekonomik güçlükler, sağlık hizmetlerine erişimde yaşamış oldukları sıkıntılar, sağlık okur yazarlıklarının eksikliği gibi temel nedenlerden ötürü “hassas (dezavantajlı) gruplar” içerisinde değerlendirilmektedir.
Erken ölüm, sakatlık ve hastalıkların ülke geneline göre daha sık görüldüğü bu grubun temel sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak, sağlık sorunlarını kontrol altına almak ve verilen hizmetleri sürdürülebilir kılmak büyük önem taşımaktadır. İlimiz genelinde mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesine, sağlık tedbirlerinin alınmasına yönelik strateji ye eylem planı geliştirilmesi için, doğru ye yeterli verilerin tespiti son derece önemlidir. Mevsimlik tarım işçi1erinin sorunları; eğitim, sağlık, ulaşım, güvenlik, barınma, sosyal çevreyle ilişkiler, iş ye sosyal güvenlik vb. gibi çok boyutlu niteliktedir. Bu özelliği itibariyle, çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından bütünsel yaklaşımla çözülmesi gerekmektedir.
Sağlık Okuryazarlığı, sağlıkla ilgili bilgilerin okunması ve anlaşılması için gerekli temel becerilerin ötesinde, bireylerin sağlığının geliştirilmesi ve iyi sağlık halini sürdürebilmesi için sağlıkla ilgili bilgiye ulaşması, anlaması ve kullanması için gerekli bilişsel ve sosyal beceriler olarak tanımlanmaktadır.
Bu sebeple proje kapsamında yapılacak olan eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri sayesinde; bahsi geçen işçilerin zorlu hayat şartları içerisinde sağlıklarını korumaya yönelik ulaşamadıkları bilincin oluşturulması amaçlanmaktadır. Mustafakemalpaşa,Karacabey ve Yenişehir gibi mevsimlik işçilerin yoğun olarak bulundukları ilçelerde yürütülecek olan proje, ilk etapta Yenişehir İlçemizde başlamıştır.Yenişehir İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Yenişehir Kaymakamlığının işbirliği ile Yenişehir İlçesi Karasal Köyünde 03/07/2019 tarihinde başlayan eğitimlere; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma KUZHAN ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı personeli ile Yenişehir Kaymakamı Seyit SEYİTOĞLU katılmıştır. Çadırkentte yaşayan işçilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimler esnasında; sabun,deterjan,çocuk bezi gibi hijyen açısından ihtiyacı karşılamaya yönelik ürünlerin dağıtılması da gerçekleştirilmiştir.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIMSAL ÜRETİMİN KALBİDİR