31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildi ve bu yıl gerçekleştirilecek olan etkinliklerinin ana teması, “Tütün Endüstrisi ve Tütün Ürünlerinin Zararlarından Gençlerin Korunması” olarak belirlendi.
Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara dumanında 5300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır. Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede sağlanan başarı ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte, kanserler gibi pek çok kronik hastalık, kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlenecektir.
Bu kapsamda; gerçekleştirilen televizyon programında, konuşmacı olarak Bursa Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyhan US DÜLGERkatıldı. Tütün kullanımının vücuda etkileri, bırakma yöntemleri, ilimizdeki ve Dünya’daki mevcut durum analizi, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımın gebe-çocuk sağlığına verdiği zararlar hakkında bilgiler hakkında kıymetli bilgiler verildi. Yine Müdürlüğümüz sosyal medya hesapları aracılığı ile sigara bırakma poliklinikleri ile kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımı durumunda vatandaşların ihbarda bulunabilecekleri ALO 184 Tütün İhbar Hattı yanı sıra Yeşil Dedektör uygulaması ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı hakkında gerekli bilgilendirmeler yapıldı.