Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Diyabet gün geçtikçe artan sayıları ve komplikasyonlarıyla ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bakanlığımızca bu yılki 14 Kasım Dünya Diyabet Gününün teması Diyabetli bireylerin eğitim ve desteklenmesinde oynadıkları önemli role dikkat çekmek amacıyla “Hemşireler ve Diyabet” olarak belirlenmiştir.
Diabetes Mellitus halk arasındaki adıyla Şeker Hastalığı bireyin ve ailesinin yaşamını çeşitli boyutları ile etkileyen, zorunlu yaşam tarzı değişiklikleri gerektiren, komplikasyonları nedeniyle yaşam kalitesi ve süresini azaltan uzun süreli bir hastalıktır. Her yaş grubunu etkiler. Özellikle çocukların ve gençlerin normal psikolojik ve sosyal gelişimlerini engelleyebilir, aile düzeninin işleyişini bozabilir.
Hastalar diyabetle barışık yaşamayı öğrenebilmek için uzman yardımı almalı ve eğitilmelidirler.
Hemşireler genellikle diyabetli bireyin etkileşim kurduğu ilk ve bazen tek sağlık profesyonelleridir. Bu nedenle ilk değerlendirme, bakım ve tedavilerinin kalitesi hayati önem taşır.
Hemşirelerin Diyabet hastalığına dair kilit rol oynadığı noktalar şunlardır.
- Diyabetin erken teşhisi ve dolayısıyla erken tedavisini sağlamak.
- Komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için diyabetli bireylere diyabet eğitimi ve psikolojik destek sağlamak.
- Tip 2 diyabeti önlemek amacıyla risk faktörü olan bireylere yardımcı olmak.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Sağlık profesyonellerinin %59’unu oluşturan hemşirelerimizin sağlık sisteminin vazgeçilmezi olduğu bilinciyle COVİD 19 pandemisiyle mücadele ettiğimiz bu zorlu süreçte tüm hemşirelerimize teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.