Sağlık Hizmetleri genel Müdürlüğünün 28.12.2021 tarih ve E-243 sayılı ekte sunulan yazısı gereği; Bakanlığımızca yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte ülkemizdeki sağlık hizmeti sunumu hızla gelişme göstermektedir. Dünyada dikkat çekici şekilde ivme kazanan sağlık turizmi hizmetleri ülke ekonomilerine önemli katkılar sağlamaktadır. Ülkemizin de sağlık turizmi alanında hedeflerine ulaşması için hizmet kalitesinin artırılması, daha etkin ve verimli hizmet sunulabilmesi önem arz etmektedir.
Genel Müdürlüğümüze gelen bildirimlerde, ülkemize sağlık turizmi kapsamında hizmet almak için gelen yabancılara gerek havaalanlarında gerekse de sosyal medya hesaplarında sağlık turizmi yetki belgesi olmayan gerçek ve tüzel kişilerce yönlendirmeler yapıldığı, uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi sahibi sağlık tesislerinin, yetkisiz kuruluşlarla anlaşma yaptığı ve söz konusu kuruluşların yurtdışından hasta getirdiği ve yetkisiz tesislerde hizmet sunulduğundan bahsedilmektedir.
Bilindiği üzere; uluslararası sağlık turizmi ve turistin sağlığı kapsamında sunulan sağlık hizmetlerinin asgari hizmet sunum standartları ile uluslararası sağlık turizmi hizmetlerinde faaliyet yürütecek sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşların yetkilendirilmesi, bu faaliyetlerin denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar 13/07/2017 tarihli ve 30123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” hükümleri ile belirlenmiş olup 5(1). Maddesinde “Uluslararası sağlık turizmi kapsamında faaliyette bulunabilmek için; sağlık tesisinin ve aracı kuruluşun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi alması zorunludur. Yetki belgesi almayanların uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri Bakanlıkça durdurulur.” ifadesi yer almaktadır.
Ayrıca, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’ nun Ek 11.Maddesinde yer alan “Olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana ve sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç, ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Özel izne tabi hizmet birimlerini Sağlık Bakanlığından izin almaksızın açan veya buralarda verilecek hizmetleri sunan sağlık kurum ve kuruluşları, bir önceki aya ait brüt hizmet gelirinin yarısına kadar idari para cezası ile cezalandırılır.” Hükmüne istinaden yetkisiz sağlık turizmi hizmeti sunan sağlık tesislerine mezkûr yönetmelik müeyyidelerinin uygulanacağı ve sağlık turizmi kapsamında aracılık hizmeti sunan yetkisiz gerçek ve tüzel kişilerin/kuruluşların tespiti halinde işlem yapılmak üzere konunun Ticaret İl Müdürlüğüne bildirileceği hususu" belirtilmektedir.