10 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.
Fiziksel aktivite, bedenin kas ve eklemleri kullanarak enerji tükettiği hareketlerdir. Bireylerin kan basıncını azaltma, HDL seviyesini arttırma ve kilo kontrolü sağlama gibi fiziksel yararları ve devamında ruhsal sağlığının geliştirilmesinde de rol oynar. Fiziksel inaktivite (hareketsizlik) ise, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (ölümlerin % 6’sı). Obezitenin artmasına neden olduğu gibi, meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının % 30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için;
- Yetişkinlere; haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz ;
- 1-4 yaş arası çocuklara, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktiviteler;
- 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir.
Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. aktiviteler orta şiddette egzersizlerdir. Orta şiddetli egzersiz sırasında kişi konuşabilse de şarkı söyleyemez. Tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb. aktiviteler ise yüksek şiddetli aktivitelerdir ve kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz.
Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmenin yanı sıra daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için fiziksel aktiviteler düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası hâline getirilmelidir.
Ülkemizde Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında eylem planları 2010 yılından beri güncellenerek uygulanmaktadır. Fiziksel aktivite azlığının ortaya çıkardığı sağlık sorunlarına toplumsal bir önlem sağlamak amacıyla, 2019-2023 dönemi için Eylem Planları erişkinler, çocukluk çağı ve fiziksel aktivite ana başlıklarında hazırlanmıştır.