Bir toplumun gelişmişliği ve kalkınmışlığı ne olursa olsun anne ve çocuk sağlığına yönelik hizmetler her zaman özel önem ve önceliğe sahip olmuştur. Bu nedenle ülkemizde uygulamakta olduğumuz sağlıkta dönüşüm programında ana ve çocuk sağlığı öncelikli konularımız arasında yer almakta olup, anne ve çocuk sağlığının korunması ve kalitesinin artırılması amacıyla pek çok program yürütülmektedir.
Yürütülmekte olan çalışmalardan biri “Yenidoğan Tarama Programı” olup, Bakanlığımızın sorumluluğunda 1987 yılında 22 ilde, 1993 yılında tüm Türkiye genelinde Fenilketonüri Tarama Programı başlatılmıştır. 25 Aralık 2006 tarihinde Konjenital Hipotiroidi taraması eklenerek Ulusal Yenidoğan Tarama Programı adını almıştır. 2008 Ekim ayı sonunda panele Biyotinidaz Enzim Eksikliği, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrozis Hastalığı eklenmiştir. 2017 yılında Konjenital Adrenal Hiperplazi pilot taraması başlatılmış, 01 Ocak 2022 tarihinde ise tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmıştır. 09 Mayıs 2022 tarihinden itibaren de Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması altıncı hastalık olarak panele eklenmiştir.
Programlar kapsamında ülkemizde yürütülmekte olan çalışmaların önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve ülke genelinde konuyu gündeme getirmek amacı ile 1 Haziran tarihi “Ulusal Fenilketonüri Günü” olarak belirlenmiştir.
Ulusal Fenilketonüri Günü kapsamında 03 Haziran 2022 tarihinde Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mutfak Akademi bünyesinde etkinlik düzenlenmiştir. Düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Sayın Uzm. Dr. Mustafa ÇETİN Fenilketonüri hastalığından, tarama programlarının öneminden ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalardan bahsetmiştir. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Beslenme ve Metabolizma Ana Bilim Dalında görevli Doç. Dr. Şahin ERDÖL’ün Fenilketonüri hastalığı tanısı konulan çocukların ailelerine bilgilendirme konuşmasının ardından mutfak atölyesinde fenilketonüri hastalığına uygun yemek etkinliği düzenlenmiştir. Ailelerin, çocukların ve diyetisyenlerin de kendi elleriyle makarna pişirip, yoğurt yaptığı, düşük proteinli dondurma, ekmek ve kurabiye ikram edildiği etkinlik çocuklara hediyelerinin verilmesi ile tamamlanmıştır.