6 Ekim Dünya Yürüyüş Günü
07 Ekim 2024

“Adım atın, aktif olun ve fark yaratın.”

Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İş yerinde, işe giderken veya evde bilgisayar karşısında olsun, bu hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Çalışmalar “oturmanın yeni sigara içmek olduğunu” hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor.

Uluslararası Herkes İçin Spor Federasyonu (TAFISA) tarafından 1991 yılında başlatılan “Dünya Yürüyüş Günü” Ekim ayının ilk Pazar gününde fiziksel hareketsizliğin olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve fiziksel aktiviteyi gündelik hayatımıza entegre etmeyi teşvik etmek amacı ile kutlanmaktadır.

Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam koşullarının kolaylaşması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır. “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017” sonuçlarına göre 15 ve üzeri yaş nüfusta toplumun %42.4’ü düşük, %33.1’i orta, %24.4’ü yüksek düzeyde fiziksel aktivite yapmaktadır. 

Fiziksel Aktivite ve Sağlık

Fiziksel aktivite bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından da büyük bir öneme sahiptir. Kronik hastalık (diyabet, hipertansiyon, kanser, kardiyo-vasküler hastalılar vb.) riskini azaltır, kilo kontrolünü sağlar, duygu durumu olumlu etkileyerek genel iyilik halini artırır, bilişsel fonksiyonu geliştirir, vücut direncini arttırarak enfeksiyonlara karşı koruma geliştirilmesine katkı sağlar.

Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir.  

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 

Yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. Yürüyüş aktivitesi fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı destekleyecek ideal bir aktivitedir. 

Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz ve yürüyüş yapmak için ayrıca bir alet veya özel hazırlık gerekmez. Gün içinde yürüyüş yapmak için kendinize çeşitli bahaneler bulun, yürüyüş yaptıkça bedenen ve ruhen rahatladığınızı, sakinleştiğinizi ve kendinizi daha mutlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.