2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinlikleri
13 Kasım 2019

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) genel olarak belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden; etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanır. Merkezi sinir sisteminde bir anormallik olduğu ve beyinde hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. Genetik nedenlerin yanı sıra çevresel nedenlerin de etkili olduğu düşünülmektedir. Diğer pek çok bozuklukta olduğu gibi OSB’nin de tek bir nedeni yoktur; birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu; dünyada ve Türkiye’de artan yaygınlık oranlarıyla dikkat çeken özel bir gruptur. OSB tanısı ilk geliştirildiği dönemde on binde bir olarak verilen görülme sıklığı, ABD’de “Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi”nin 2012 verilerine göre 88’de 1 iken günümüzde OSB’nin her 68 çocuktan birini etkilediği; erkek/kız görülme oranının 5/1 olduğu, ancak genelde kızlarda daha ağır seyrettiği belirtilmiştir.

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalığı arttırmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda Nisan ayı “Otizm Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiş, bu ay çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılması, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.

Bu doğrultuda Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi tarafından otizmle ilgili olarak farkındalık ve bilgilendirme etkinlikleri planlandı. İlk olarak “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma KUZHAN, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Fikret MUTİ, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Yasemin BAŞ’ın katılımıyla toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda stant açılmıştır.2 gün süren stant çalışmasında otizm konusunda halkı bilgilendirici broşür ve çeşitli promosyon ürünleri dağıtıldı.

Ayrıca 4 Nisan tarihinde Olay TV kanalında canlı yayınlanan “Hayatın Tadı” programına Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Biriminde görev yapan Çocuk Gelişimci Betül BAĞCI ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Çocuk ve Ergen PsikiyatristiDr. Dinçer YILMAZ tarafından katılım sağlanarak otizmin erken teşhis ve tedavisi konularında kamuoyuna bilgilendirici mesajlar verildi.

  • “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Esma KUZHAN, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Fikret MUTİ, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Yasemin BAŞ’ın katılımıyla stant çalışması yapıldı.
  • 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda stant açılarak halkımıza otizm konusunda bilgi verildi.
  • Olay TV kanalında canlı yayınlanan “Hayatın Tadı” programında Çocuk Gelişimci Betül BAĞCI ve Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Dinçer YILMAZ otizmin erken teşhis ve tedavisi konularında kamuoyuna bilgilendirici mesajlar verildi.