Yenidoğan İşitme Taraması Programı (YİTP ) işitme kaybı ile doğan bebeklerin erken dönemde tanılanabilmesi için yenidoğan döneminde işitme tarama testlerinin uygulanmasıdır. İşitme kaybı şüphesi olan ve olmayan bebeklerin belirlenmesindeki ilk adım olması sebebiyle büyük önem taşır.
Yenidoğan İşitme Taraması Programında hedef, tüm yenidoğanların doğumdan sonraki ilk 1 ayda işitme taramasının yapılması, hazırlanan protokoller çerçevesinde sevk edilmesi gereken bebeklere 3 aylık olana kadar referans merkezlerde tanı konulması ve ihtiyaç varsa bebek 6 aylık olmadan önce işitme destek cihazlarının sağlanmasıdır.
19-20 Aralık 2017 tarihinde Balıkesir ve ilimiz çeşitli Hastanelerinden işitme tarama ünitelerinde görevli çocuk hastalıkları uzmanı, ebe, hemşire ve odyometri teknisyenlerinden oluşan 21 kişilik bir gruba Müdürlüğümüz eğitim salonunda 1 günlük teorik ile Çekirge Devlet Hastanesi Zübeyde Hanım Ek Hizmet Binası’nda 1 günlük pratik eğitimden oluşan “İşitme Tarama Programı Uygulayıcı Eğitimi” düzenlendi.
Halk Sağlığı Başkan Yardımcımız Dr. Yunuz ARSLAN’ın yenidoğan işitme tarama programının önemini vurgulayarak açılış konuşmasını yaptığı eğitimde; Müdürlüğümüz Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi’nden Dr. Ümmü HATİPOĞLU ÜNAL ve Hemşire Filiz KARAMAN, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Odyolog Buse EKİM, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Odyolog Mehmet EKİM, Çekirge Devlet Hastanesi Zübeydehanım Ek Hizmet Binası’ndan Odyometrist Ebru AKBAŞ eğitimci olarak görev aldı.