Gebelikte Kronik Hastalıklar ve İlaç Kullanımı
13 Ocak 2020

Ülkemizde yılda 1.780.000 gebelik meydana gelmekte, bunların 1.378.000’i canlı doğum olarak sonlanmaktadır. Her 100.000 canlı doğuma karşılık 14.6 bir anne ölümü olmaktadır. Bir başka söyleyişle her yıl yaklaşık 400 anne gebelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Hastane kayıtlarına dayalı yapılan ana ölüm nedenlerini belirleme araştırmasında hastanede meydana gelen anne ölümlerinin yaklaşık yarısının mevcut koşullarda önlenebileceği belirlenmiştir.

Ülkemizde uzun yıllardır uygulanan ana sağlığı programları, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi, anne ölümlerini azaltabilmek için komplikasyon riski taşıyan gebelerin ve lohusaların tespit edilmesine odaklanmıştır.

Anne adaylarının ve ailelerinin bilgi eksikliğine bağlı anne ölümlerini önlemek amacıyla Gebelikte Kronik Hastalıklar ve İlaç Kullanımı konulu bir eğitici eğitimi yapılması ve sonrasında yapılacak halk eğitimleri ile sahada farkındalık yaratmak amaçlanmıştır.

Bu amaçla 10 Aralık 2018 tarihinde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi  Konferans Salonunda Müdürlüğümüz Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi tarafından eğitim düzenlendi. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Sayın Dr. Esma KUZHAN, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Yunuz ARSLAN, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sayın Dr. Muhammed GÜZELSOY'un katıldığı eğitimde; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Sayın Dr. Esma KUZHAN yaptığı açılış konuşmasında anne ve bebek ölümlerinin önemine değindi. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Uzmanı Dr. Özgür AKKURT'un eğitici olarak görev aldığı eğitime İlimizdeki İlçe Sağlık Müdürlükleri, Kamu ve Özel Hastanelerden yaklaşık 100 sağlık personeli katılım sağladı.

• Gebelikte Kronik Hastalıklar ve İlaç Kullanımı