Kanser Haftası (1-7 Nisan)
12 Nisan 2022

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında düzenlenen kanser farkındalık eğitim programı; Bursa Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Mustafa ÇETİN, Bursa Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Timur,  Kestel Belediye Başkan Yardımcıları Fikri HAFIZOĞLU, Hasan ARAS, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Birimi Sorumlusu Dr. Gaye AKPINAR, daire amirleri, personel ve halkın katılımıyla gerçekleşti.

Programda açılış konuşmasını yapan Kestel İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatma Yıldız ENGİN;  kanserin modern çağ hastalığı olmadığını, hatta insanlık tarihinden bile eski olduğunu ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını vurguladı.

Kanserin önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çeken Bursa Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet TİMUR ‘’Kanser % 90 oranında çevresel , %10 oranında kalıtsal faktörlere bağlı ve çevresel faktörlerin bir kısmına müdahale ederek kendimizi kanserden koruyabiliriz. Kanserden korunmada en önemli şartlardan biri düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesidir.  İlimizde KETEM, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yıl da bir rahim ağzı, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerimize yönlendirilmekte ve ileri tetkikler gerçekleştirilmektedir. Teşhis ve tedavi hizmetleri, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarımız tarafından yapılmaktadır” diye katılımcılara bilgilendirme yaptı.

Sonrasında Halk Eğitim Merkezi’nin hazırlamış olduğu dinleti ve halk oyunları gösterisiyle devam eden program; Kestel İlçe Sağlık Müdürü Dr. Fatma Yıldız ENGİN’in “İlçe Sağlık Müdürlüğümüzde tarama yapıyoruz ve herkesi bekliyoruz’’ sözleriyle son buldu.

• image001.jpg
  • image003.jpg