1-7 Ekim Emzirme Haftası
03 Ekim 2022

1-7 EKİM EMZİRME HAFTASI

Bakanlığımızca temel amacı emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi olan “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı” yürütülmektedir. Program neticesinde bebeklerimiz hayata daha sağlıklı başlayabilmekte ve ülkemizde gerçekleşen doğumların büyük çoğunluğu Bebek Dostu ünvanına sahip hastanelerde gerçekleştirilmektedir. Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun öneminin anlatılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla, ülkemizde her yıl 1-7 Ekim tarihleri "Emzirme Haftası" olarak kutlanmaktadır.

İlimizde de sürdürülmekte olan "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları" programında; tüm doğan bebeklerin doğumdan sonra hemen emzirilmeye başlatılması, ilk 6 ay "sadece" anne sütü verilmesi, 6. Aydan sonra ek besinlere başlanmasının yanı sıra emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ülke politikamızdır. İlimizde 885 Aile Hekimliği Birimi, 29 hastane, 7 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, 8 Sağlıklı Hayat Merkezi Bebek Dostu ünvanına sahiptir.

Anne sütü; bebek beslenmesinde yeri doldurulamayan ideal, özgün, taze ve doğal bir besin olarak bebeğin tüm ihtiyacı olan besin ve suyu içermektedir. Anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle anne sütü ile beslenmek her bebeğin en doğal hakkıdır.Anne sütünün anne ve bebek için faydalarını şu şekilde özetleyecek olursak;

• Anne sütü bebeğin ilk aşısı olarak değerlendirilebilir. Anneden emzirme ile geçen antikorlar bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini arttırır.
  • Bebeğin beden ve zeka gelişimini hızlandırır.
  • Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar.
  • Anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Gebelik boyunca büyüyen rahmin toparlanıp eski haline dönmesine yardımcı olur ve doğum sonrası kanamaları azaltır.
  • Kilo vermeyi hızlandırır.
  • Meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanserinden korur.
  • Anneyi psikolojik olarak rahatlatır.
  • Anne ve bebek ölümlerini ve sakatlıklarını azaltır.

LÜTFEN BEBEĞİNİZİ ANNE SÜTÜNDEN MAHRUM ETMEYİNİZ.