10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Etkinliği
12 Ekim 2023

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Dünya Ruh Sağlığı Günü 2023 yılı teması “Ruh Sağlığı evrensel bir insan hakkıdır.” olarak belirlenmiştir. Herkesin ihtiyaç duyduğu ruh sağlığı desteğine erişebileceği ve insan haklarını kullanmak için eşit fırsata sahip olduğu, herkesin akıl sağlığına değer verilen, desteklenen ve korunan bir dünya oluşturmak için çaba gösterilmesi gerekmektedir. 2023 Dünya Ruh Sağlığı Günü, insanların ve toplulukların bilgiyi geliştirmek, farkındalığı artırmak ve evrensel bir insan hakkı olarak herkesin ruh sağlığını geliştirip koruyan eylemleri teşvik etmek için “Ruh Sağlığı evrensel bir insan hakkıdır” temasının arkasında birleşmeleri için bir fırsattır. İyi bir zihinsel sağlık, genel sağlığımız ve refahımız için hayati öneme sahiptir. Ruh sağlığının korunmasında hareketli yaşam ve fiziksel aktivite alışkanlığı önemli bir yere sahip iken, tanı ve tedavi konusunda toplumun bilinçlenmesi büyük önem arz etmektedir.

İlimizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin günlük işlevselliklerini iyileştirmeye yönelik etkin tedaviler sunulması, psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin yaşadıkları ortamda izlenmesi amacıyla kurulmuş olup, hastaneler bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Bu kapsamda; 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi organizasyonunda Hüdavendigar Kent Parkı'nda etkinlik gerçekleştirildi. İl Sağlık Müdürümüz Dr. Orkun Yıldırım'ın da katıldığı etkinlikte, Müdürlüğümüze bağlı 6 toplum ruh sağlığı merkezi (TRSM) çalışan, danışan ve yakınlarının katıldığı resim, müzik, takı/boyama, mutfak, egzersiz ve sağlık atölyeleri ile Psikoeğitim düzenlendi. Ayrıca TRSM’lere kayıtlı danışanlar tarafından hazırlanan resim ve el sanatları eserlerinin de sergilendiği etkinliğe; Müdürlüğümüz yöneticileri, ilçe sağlık müdürleri, hastane başhekimleri, personeller, TRSM danışanları ve yakınları katıldı. Etkinlikte Büyükşehir Belediye Bandosu'nun verdiği mini konsere danışanlar da eşlik ederek eğlenceli dakikalar geçirdi.