Bir toplumun gelişmişliği ve kalkınmışlığı ne olursa olsun anne ve çocuk sağlığına yönelik hizmetler her zaman özel önem ve önceliğe sahip olmuştur. Bu nedenle ülkemizde uygulamakta olduğumuz sağlıkta dönüşüm programında ana ve çocuk sağlığı öncelikli konularımız arasında yer almakta olup, anne ve çocuk sağlığının korunması ve kalitesinin artırılması amacıyla pek çok program yürütülmektedir.
Yürütülmekte olan çalışmalardan biri “Yenidoğan Tarama Programı” olup, Bakanlığımızın sorumluluğunda 1987 yılında 22 ilde, 1993 yılında tüm Türkiye genelinde Fenilketonüri Tarama Programı başlatılmıştır. 25 Aralık 2006 tarihinde Konjenital Hipotiroidi taraması eklenerek Ulusal Yenidoğan Tarama Programı adını almıştır. 2008 Ekim ayı sonunda panele Biyotinidaz Enzim Eksikliği, 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren de Kistik Fibrozis Hastalığı eklenmiştir. 2017 yılında Konjenital Adrenal Hiperplazi pilot taraması başlatılmış, 01 Ocak 2022 tarihinde ise tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmıştır. 09 Mayıs 2022 tarihinden itibaren de Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması altıncı hastalık olarak panele eklenmiştir.
Programlar kapsamında ülkemizde yürütülmekte olan çalışmaların önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve ülke genelinde konuyu gündeme getirmek amacı ile 1 Haziran tarihi “Ulusal Fenilketonüri Günü” olarak belirlenmiştir.
Ulusal Fenilketonüri Günü kapsamında 07 Haziran 2024 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından bir etkinlik düzenlenmiştir. Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin ERDÖL Fenilketonüri hastalığı tanısı konulan çocukların ailelerine hastalık hakkında bilgilendirme konuşması yapmıştır. Etkinliğe Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi çalışanları da katılım sağlamıştır. Hastane kampüsü içerisinde yer alan etkinlik alanında fenilketonüri hastalığına uygun çeşitli yiyecekler (çiğköfte, makarna, sebzeli köfte, düşük proteinli dondurma ve cupcake) şef tarafından uygulamalı olarak yapılmış olup; ailelere de detaylı pişirme eğitimi verilmiştir. Ardından çocuklar için animasyon gösterileri yapılmıştır.