17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Etkinlikleri
02 Temmuz 2024

Hipertansiyon (yüksek tansiyon) en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yetiyitimi gibi durumlarla ilişkilidir. Dünyada on kişiden yaklaşık üçünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir.Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir.

17 Mayıs 2024 tarihinde Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi koordinasyonunda “Sağlıklı Yaşam İçin Bursa Tansiyonunu Ölçtürüyor” temasıyla il genelinde bütün ilçelerde saat 10.00 – 12.00 arasında tansiyon taramaları yapıldı. Etkinlik kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü / Toplum Sağlığı Merkezi, devlet hastanesi, özel hastane, ağız diş sağlığı merkezi / hastanesi ve belediye sağlık ekipleri tarafından toplam 2542 kişinin tansiyonu ölçülerek bilgilendirildi ve broşür dağıtıldı.

Hipertansiyon tanısı olmayan 1308 kişinin 563’ünde (%42,7) , Hipertansiyon tanısı ile ilaç kullanan 804 kişinin 586’sında (%72,9),  tansiyon ölçümünün yüksek olduğu tespit edildi. Yapılan taramalar sonucunda katılımcıların 1180’inde (%53,9) tansiyon ölçümünün yüksek olduğu tespit edildi ve 197’si (%16,7) ilgili hekime (aile hekimi.dahiliye/kardiyoloji uzman hekimi, acil poliklinik hekimi) yönlendirildi.

• hipertansiyon