10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Etkinliği
15 Ekim 2024

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’nde (TRSM) tedavi gören hastalar tarafından yapılan etkinlik Hüdavendigar Kent Parkı’nda yapıldı.

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında düzenlenen etkinliğe; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Çetin, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Salih Metin, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Tayfun Alperen Esgin, Kamu Hastaneleri Başkan Yardımcısı Dr. Sevgi Harorlu, Çekirge Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Kemal Kaya, TRSM kurul üyeleri, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesinden öğretim görevlisi ve öğrenciler ile sağlık çalışanları, TRSM hastaları ve aileleri katıldı.

Etkinlikte; Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa ÇETİN’ in yaptığı konuşmada ruh sağlığı olmadan fiziksel sağlığın dolayısıyla bütün bir sağlığın olmayacağı vurgulandı. Psikolojik destek almaya yönelik ön yargı ve etiketlemelerin, ekonomik nedenlerin psikolojik desteğe erişimi kısıtladığı dile getirildi. Psikiyatri uzmanları, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve ergoterapistlerin (iş-uğraş terapistleri) görev yaptığı Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerine hastanelerden ve aile hekimliği birimlerinden yönlendirme veya tanı almış hastalar bizzat başvurarak hizmet alabileceği belirtildi. Millî Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezlerinden görevlendirilen öğretmenler vasıtasıyla el işi, resim, spor, yemek gibi konularda eğitim aldığında tedavilerine büyük katkı sağladığı vurgulandı.

TRSM hastaları tarafından yapılan ebru, ahşap boyama, yağlı boya, el sanatları gibi birçok eser sergilenirken, TRSM hastalarının da katılımıyla söyleşiler, atölyeler yapıldı, çeşitli yarışmalar düzenlendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Bandosu ise katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

• ruh