İl Afet Müdahale Planı Tatbikatı Yapıldı

Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce 23-24 Mayıs 2017 tarihlerinde deprem tatbikatı yapılmıştır. Bursa İl Afet Müdahale Planı kapsamında hem masa başı ve hem de saha çalışması olarak planlanan tatbikata, Güney Marmara UMKE ekiplerinden 45 sağlık personeli katılmıştır. Bursa'da gerçekleşebilecek 5,6 şiddetindeki bir deprem senaryosu üzerine kurgulanan tatbikatta, Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) aktif hale getirilmiş; sistemim içinde yer alan tüm kamu ve özel kurumlar ve bu kurumlara ait uygulamalar hayata geçirilmiş ve senaryo gereği oluşan depremin ardından başta kapanan yolların açılması, enkaz altından yaralı kurtarma çalışmaları, yüksek katlardan yaralı kurtarma çalışmaları, eğimli araziden yaralı kurtarma çalışmaları, yangın söndürme vb birçok etkinlik uygulamaya konulmuştur. Ayrıca bu süreç Bursa Valisi Sayın İzzettin KÜÇÜK tarafından bizzat yerinde ve sahada denetlenmiştir.

Saha tatbikatına; Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne bağlı Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nü koordinasyonunda başta Güney Marmara Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) olmak üzere Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri, Bursa İtfaiye Arama Kurtarma ekipleri ile kamu ve özel sektöre bağlı çok sayıda arama kurtarma ekipleri katılmışlardır.

Tatbikat kapsamında Müdürlüğümüz Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü UMKE Birimi tarafından sahada “Seyyar Sahra Hastanesi” kurulmuştur. Gerek sahra hastanesi kurulması ve gerekse tatbikat kapsamındaki diğer arama kurtarma faaliyetleri ile yaralıların sevk ve idareleri ile tedavilerinin sağlanmasına ait süreçler de bizzat İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan AKAN tarafından sahada koordine edilerek yönetilmiştir.

Senaryo kapsamında 5,6 şiddetindeki deprem sonucu UMKE ekiplerinin de yer aldığı enkaz altından, kuyudan, yüksek katlardan ve eğimli arazide yaralı kurtarma çalışmaları ile sevk ve nakil işlemleri gerçekleştirilmiş, akabinde de 01:30‘da Bursaray istasyonunda yangın ve yaralı tahliyesi tatbikatı da başarı ile yapılmıştır.

24 saat süren bu tatbikat, ekiplerin toplanma alanından ayrılması ile sona ermiştir. Tatbikat sonunda ekipler tarafından değerlendirme toplantısı yapılmış; olası bir deprem için başta sağlık hizmetleri olmak üzere tüm alanlarda yapılması gerekenler tüm yönleriyle belirlenmiş; meydana gelebilecek bir depreme hazırlıklı olmak ve oluşabilecek zararların en az zararla atlatılması için de gerekli çalışmalar ile alınan ve alınabilecek önlemler tek tek gözden geçirilmiştir.

• ilafetmüdehale_1.jpg
  • ilafetmüdehale_2.jpg